Magazynuj.pl
Koszyk(0,00 zł)

Jak dobrać pojemniki do branży spożywczej?

Artykuły spożywcze, takie jak pieczywo, mięso, nabiał, warzywa czy owoce, są szczególnie wrażliwe na oddziaływanie czynników zewnętrznych. Właśnie dlatego z ich przechowywaniem i transportem wiąże się wiele rygorystycznych wymogów. Część z nich dotyczy opakowań wykorzystywanych podczas przewozu produktów. Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, jakie pojemniki i skrzynki plastikowe sprawdzą się najlepiej w przedsiębiorstwach z branży spożywczej.

Pojemniki transportowe do żywności – o czym należy pamiętać?

Rodzaj pojemnika wykorzystywanego podczas transportu artykułów spożywczych, powinien odpowiadać specyfice produktu, który ma być w nim umieszczony. Innymi właściwościami powinna  odznaczać się skrzynka na chleb, a innymi taka, w której przechowywane jest mięso czy wrażliwe na nacisk owoce. Kolejnym ważnym kryterium jest wytrzymałość. W przypadku transportu i składowania podatnych na zgniatanie produktów najlepiej sprawdzą się pojemniki magazynowe o stabilnych ścianach bocznych, które dają możliwość sztaplowania.

Wiele artykułów spożywczych zawiera w swoim składzie dużą ilość wody. Z tego względu skrzynki wykorzystywane podczas ich przechowywania powinny być wodoodporne. Takie opakowania nie przesiąkają wilgocią, dlatego znajdujące się w nich produkty są lepiej zabezpieczone przed bezpośrednim kontaktem z wodą. Wodoodporne pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych bardzo dobrze sprawdzą się również w chłodniach, a także podczas transportu artykułów mrożonych.

Kupując skrzynki plastikowe, należy sprawdzić, czy zostały one wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Brak odpowiedniego certyfikatu może wskazywać, że opakowanie wyprodukowane zostało z zastosowaniem substancji, które pod wpływem temperatury, wilgoci czy promieniowania słonecznego wydzielają szkodliwe dla zdrowia toksyny.

Jaki pojemnik na żywność wybrać?

Wybierając skrzynki przeznaczone do transportu i przechowywania żywności, pod uwagę warto wziąć jeszcze takie czynniki, jak:

  • rozmiar opakowania – stosowanie zbyt małych lub zbyt dużych pojemników może utrudnić efektywne wykorzystanie przestrzeni magazynowej,
  • kształt pojemnika, który wpływa na jego funkcjonalność oraz pakowność,
  • kolor i konstrukcję skrzynki, które mogą ułatwiać przeprowadzenie szybkiej kontroli wzrokowej artykułów, jakie zostały w niej umieszczone,
  • odporność pojemnika na zmiany temperatur.

Skrzynki na chleb i pieczywo – najważniejsze cechy

Skrzynki wykorzystywane podczas transportu pieczywa powinny mieć wymagane atesty, a także zapewniać odpowiednią cyrkulację powietrza. Z tego względu warto zdecydować się na pojemniki ażurowe wyposażone w uchwyty po bokach, umożliwiające łatwe przenoszenie pieczywa. Duże znaczenie ma także rozmiar skrzynki.

W piekarniach zazwyczaj wykorzystuje się pojemniki o wymiarach 60 cm x 40 cm, które łatwo umieścić na palecie. Skrzynka na chleb powinna być ponadto wykonana z materiałów odpornych na wysokie temperatury, jak np. polipropylen. Pojemniki z takiego tworzywa nie pękają i nie wyginają się, nawet jeśli zostanie w nich umieszczone jeszcze ciepłe pieczywo.

Jakie pojemniki na owoce i warzywa wybrać?

Podczas składowania i transportu warzyw i owoców najlepiej sprawdzą się wodoodporne pojemniki plastikowe, wykonane z materiałów odpornych na działanie kwasów, zasad, a także rozpuszczalników organicznych. Kolejną kwestią, którą należy uwzględnić, jest podatność skrzynki na zmiany temperatur.

Kupując pojemnik, warto sprawdzić, czy można poddać go odkażaniu, aby pozbyć się w ten sposób znajdujących się na jego powierzchni bakterii oraz zarodków grzybów. Podczas transportu i przechowywania warzyw i owoców istotną kwestią jest również zapewnienie odpowiedniej wentylacji umieszczonych w pojemniku produktów.

Z tego względu warto stosować skrzynki o konstrukcji ażurowej. Podczas transportu w warunkach chłodniczych artykułów żywnościowych podatnych na zgniatanie (np. pomidorów czy truskawek), bardzo dobrze sprawdzą się natomiast pojemniki o stabilnej konstrukcji, odporne na wstrząsy i silne uderzenia.

Pojemniki na mięso

Bardzo rygorystyczne normy muszą spełniać także pojemniki masarskie, czyli takie wykorzystywane podczas przewożenia mięsa. Warto zadbać o to, aby miały one niezbędne atesty oraz były wykonane z materiałów, które pozwalają na zachowanie najwyższej higieny. Z uwagi na warunki przechowywania i transportu mięsa, takie opakowania muszą być odporne na oddziaływanie niskich, jak i wysokich temperatur. Wybierając pojemniki masarskie, trzeba też uwzględnić ich dopasowanie pod względem wielkości. Skrzynki o takich samych wymiarach można bowiem układać w stosy, co znacząco ułatwi transport i przechowywanie produktów.

Pojemniki dla branży spożywczej – podsumowanie

Pojemniki wykorzystywane podczas składowania i transportu żywności, powinny spełniać wymagania higieniczne oraz odznaczać się wysoką funkcjonalnością. W wielu przedsiębiorstwach dużą popularnością cieszą się dziś wodoodporne plastikowe skrzynki, które umożliwiają wygodną i bezpieczną dystrybucję artykułów spożywczych. Jeśli i Ty poszukujesz takich rozwiązań, zapoznaj się z ofertą naszego sklepu. W naszym asortymencie znajdziesz wysokiej jakości pojemniki magazynowe, a także akcesoria uzupełniające, takie jak wkładki i przegrody do skrzynek.