Magazynuj.pl
Koszyk(0,00 zł)

Dezynfekcja skrzyniopalet

Czemu służy dezynfekcja?

  • Poprawia warunki fitosanitarne produktów zarówno na poziomie przechowywania jak i obrotu handlowego.
  • Pomaga utrzymać stan techniczny pozwalający na otrzymanie certyfikatu uprawniającego do przechowywania zbiorów w skrzyniopaletach.
  • Usuwa czynniki chorobotwórcze występujące w grzybach i bakteriach.
  • Zapobiega gniciu owoców i warzyw.
  • Zmniejszają ryzyko zainfekowania zdrowych zbiorów przez patogeny.
  • Poprzez swoje działanie zapewnia dostawcy towaru renomę solidnego ogrodnika.
 
Kiedy należy dezynfekować?

Podstawową zasadą przy dezynfekcji skrzyniopalet jest podejmowanie tego zabiegu w sposób regularny i w odpowiednim czasie. Należy jej dokonać przed rozpoczęciem cyklu przechowalniczego, a kolejne zabiegi uwarunkowane są występowaniem na powierzchni skrzyń wycieków z poprzednio przechowywanych warzyw oraz patogenu. Gdy tylko zauważymy tego rodzaju zanieczyszczenie natychmiast powinniśmy dokonać dezynfekcji. Innym czynnikiem warunkującym podjęcie tego procesu jest występowanie nieprzyjemnego zapachu, który powoduje rozkładająca się tkanka roślinna. Dezynfekcji powinny podlegać także wszystkie skrzyniopalety, które są przewożone do przechowywalni z zewnątrz. 
 
Przełom w przechowywaniu produktów
 
W 2011 roku furorę zrobiły skrzyniopalety z ruchomym dnem, które służą zarówno do sprzedaży warzyw i owoców w marketach, a także do transportu i ekspozycji. PolymerLogisticsItaly, czyli firma odpowiadająca za stworzenie systemu DynamicShipper, o którym mowa, zdobyła nagrodę Oscar Macfrutt 2011 w  kategorii opakowań za swój innowacyjny wynalazek. Jego istotą jest unoszenie się ruchomego dna pod wpływem ubytku towaru, który powoduje zmniejszenie się nacisku na dno.  Dzięki temu zabiegowi produkt jest cały czas łatwo dostępny dla konsumenta. Tego typu skrzyniopaleta jest w stanie pomieścić nawet 250 kg produktów, a jej wysokość zmniejsza się do 60,5 cm.
 
 
 
 
 

Oficjalny partner