Magazynuj.pl
Koszyk(0,00 zł)

Dezynfekcja skrzyniopalet

Czemu służy dezynfekcja?

  • Poprawia warunki fitosanitarne produktów zarówno na poziomie przechowywania, jak i obrotu handlowego.
  • Usuwa czynniki chorobotwórcze.
  • Zapobiega gniciu owoców i warzyw.
  • Zmniejsza ryzyko zainfekowania zdrowych zbiorów przez patogeny.
  • Zapewnia optymalny poziom higieny.

Kiedy należy dezynfekować?

Podstawową zasadą przy dezynfekcji skrzyniopalet jest wykonywanie tego zabiegu w sposób regularny. Należy jej dokonywać zawsze przed umieszczeniem w środku produktu, a kolejne zabiegi przeprowadzać zgodnie z potrzebą. Pojawienie się wszelkiego rodzaju zanieczyszenia powinno być sygnałem do przeprowadzenia dezynfekcji. Innym czynnikiem warunkującym podjęcie tego procesu jest wystąpienie nieprzyjemnego zapachu, który wynika z rozkładającej się tkanki roślinnej. Dezynfekcji powinny podlegać także wszystkie skrzyniopalety, które są przewożone do miejsca ich składowania z zewnątrz.

Przełom w przechowywaniu produktów?

W 2011 roku wprowadzono do sprzedaży skrzyniopalety z ruchomym dnem, które służą do przechowywania warzyw i owoców w marketach, a także do transportu i ekspozycji. PolymerLogisticsItaly, czyli firma odpowiadająca za stworzenie systemu DynamicShipper, o którym mowa, zdobyła nagrodę Oscar Macfrutt 2011 r. w kategorii opakowań, za swój innowacyjny wynalazek. Jego istotą jest unoszenie się ruchomego dna pod wpływem ubytku towaru, który powoduje zmniejszenie się nacisku na dno. Dzięki temu zabiegowi produkt jest cały czas łatwo dostępny dla konsumenta. Tego typu skrzyniopaleta jest w stanie pomieścić nawet 250 kg produktów, a jej wysokość zmniejsza się do 60,5 cm.